Øverst på ønskelisten

Publisert: 29. Apr, 2016. Per Olav Asplund

pike_valp

For mange barn står det å eie en valp på toppen av ønskelisten. Og forskningen støtter at det er en god idé at barn har en hund i oppveksten. Mye tyder derfor på at foreldrene bør la dette ønsket bli innfridd.

Spesielt engstelige og sjenerte barn, og barn som ikke liker å være alene hjemme, vil ha nytte og glede av å ha en hund i hjemmet. Nyere undersøkelser kan vise til positive resultater for alle barnefamilier som ønsker å utvide familien med en hund.

Forskere ved Basset Medical Center i New York påpekte at det kun er 9% av barn som vokser opp med en hund i familien som lider av angst, sammenlignet med 24% av barn i familier uten hund.

I en artikkel på NBC News fremkommer det mer om hva forskerne mener kan være årsaken til disse resultatene. Her er det blant annet gjort funn som tyder på at barna ofte rangerer en hund som en viktigere støtte enn mennesker. Hunden gir dem trøst og en å betro seg til.

Hundens måte å kommunisere med mennesker på kan også ligge bedre til rette for barnets følelsesmessige utvikling.

gutt_og_hundForskerne har også sett nærmere på hva slags angst hos barn hundene egner seg best til å dempe. Det viser seg at hunden kan føre til mer åpenhet hos barn som er sjenerte. En hund kan også være en egnet “partner” når barn skal begynne å snakke – og å finne på noe å si. Dette kan på sin side bidra til å lindre sosial uro i den utvidede kretsen, skriver forskerne.

Andre studier har også vist hvordan det å leke og kose med en hund frigjør oxytocin, et signalstoff som reduserer stress og aggresjon. I tillegg reduseres nivåene av stresshormonet kortisol.

Det foreligger i dag mange studier som bekrefter disse positive egenskapene mellom hund og barn. Men det å ta en hund inn i familien er selvsagt også avhengig av andre faktorer. Det er tross alt de voksne som sitter med ansvaret – og alle de praktiske oppgavene som melder seg etter hvert med en hund i huset.

 

partner920