Forskning på benkreft

Publisert: 1. May, 2016. Per Olav Asplund

benkreft

Forskning på hund kan være nyttig for kreftsyke mennesker

Kunnskap om kreft hos hund kan bidra til økt forståelse av risikofaktorer, samt utvikling av nye behandlingsmetoder for visse krefttyper hos både hund og menneske.

Kristin Paaske Anfinsen har tatt doktorgrad på kreft hos hund. Dette kan bidra til økt forståelse av risikofaktorer, samt utvikling av nye behandlingsmetoder for visse krefttyper hos både hund og menneske.

sniffHovedformålet med Kristin Paaske Anfinsens doktoravhandling var å identifisere risikofaktorer for utvikling og progresjon av ben-kreft hos hunder og mennesker.

Arbeidet beskriver hvor vanlig benkreft er hos visse hunderaser i Norge. Den viser blant annet at krefttypen er betydelig vanligere hos irsk ulvehund og leonberger enn hos newfoundlandshund og labrador retriever. Hos leonbergere var det også høy forekomst av benkreft innen samme kull. Videre undersøkte hun om kroppsvekt og vekst har betydning for utvikling av benkreft hos leonbergere.

Forskningen antyder også at større hunder (målt som kroppsvekt og omkrets ved framkneet) har høyere risiko for å utvikle kreft i skjelettet.

 

partner920