Sjokolade er livsfarlig

Publisert: 1. May, 2016. Per Olav Asplund

sjokolade

Derfor kan sjokolade ta livet av hunden din

De fleste vet at sjokolade er farlig å spise for hund (eller katt), men ikke alle vet den egentlige årsaken. Her er den; Teobromin:

Teobromin er et alkaloid som blant annet finnes naturlig i kakaobønner – og dermed sjokolade. Stoffet er et xantin, slik som for eksempel i koffein og teofyllin. Teobromin stimulerer sentralnervesystemet gjennom å frigjøre adrenalin. Teobromin brytes langt saktere ned i hunder og katters fordøyelsessystem enn hos mennesker, og vil lede til forgiftninger. Spesielt hunder er utsatt, siden de ofte liker søt mat som sjokolade.

sjokolade3Teobrombin metaboliserer (Det betyr å forandre eller omdanne i kroppens stoffskifte/ fordøyelse) i leveren, og resirkuleres deretter i det enterohepatiske kretsløpet (blodstrømmen).

Halveringstiden til teobromin i en hund er om lag 17,5 timer. (tiden det tar for verdien/mengden å falle til halvparten av den opprinnelige verdien.)

Teobromin kan blant annet forårsake takykardi, hallusinasjoner, alvorlig diaré, epileptiske anfall, hjerteinfarkt, innvendige blødninger eller død. Tegn på forgiftning opptrer vanligvis 6-12 timer etter inntak av stoffet. Dødelig dose er om lag 100-200 mg/kg, men individuelle variasjoner gjør at død kan inntreffe ved langt lavere doser.

Men trenger egentlig bikkja di søtsaker?

 

partner920